Ipar 4.0: magyar kkv-k a digitális korszakváltás kapujában

8 hónappal ezelőtt Egyéb ,

A digitalizáció feltartózhatatlan ütemben tör be életünk különböző területeire: szociális kapcsolattartásunk átalakítása után most az Ipar 4.0-n – egy új ipari forradalmon – a sor, hogy átformálja a teljes gyártási és ellátási láncot, ami kétségtelenül komoly paradigmaváltást jelent az ipari vállalatok számára stratégiájuk kialakításában. Mi, az Enterprise Group-nál éppen ezért döntöttünk úgy, hogy olyan programot indítunk, mellyel az ország ezen ipari kis- és középvállalatait segítjük abban, hogy a zökkenőmentes digitalizáció segítségével maradéktalanul kiaknázhassák a saját vállalkozásukban rejlő lehetőségeket, messze megelőzve ezzel a térség hasonló méretű vállalkozásait, azok digitális fejlettségét.

Ipari forradalmak

A nyugati civilizáció eddigi három ipari forradalma után napjainkban épp a legújabbat, a negyediket éljük át, mely során a fizikai munkaeszközök egy információs hálózatba kapcsolódnak, s a gazdaság ezáltal egy óriási, intelligens információs rendszerbe integrálódik – azaz az ipari folyamatok teljes mértékben digitalizálódnak.

Digitális vállalat

A digitális vállalat fogalma azonban jóval többet jelent, mint az új technológiák használata: ami ezen digitális vállalatokat megkülönbözteti a hagyományos vállalkozásoktól, az az, hogy ők képesek a digitalizáció előnyeit átemelni a vállalat kultúrájába, stratégiájába és működési módjába, versenyelőnyt kovácsolva ezekből. Mivel a gazdasági fejlődés az ország összes piaci szereplőjével közös érdekünk, ahhoz, hogy minél több ipari kis- és középvállalatnak segíthessünk a digitalizáció folyamatában, partnerünkkel, a Siemens PLM Software-rel olyan digitális tudásbázis létrehozását tűztük ki célul, melyhez bárki díjmentesen hozzáférhet.

A fentiek szellemében összeállított ingyenes digitális tudásanyagunk részét képezi

  • ezen weboldal, ahova összegyűjtjük a digitalizáció tudnivalóit;
  • a webkonferencia-sorozatunk, mely állomásain különböző, a mindennapi ipari teendők hatékonyságát növelő digitális megoldások kerülnek bemutatásra interaktív módon;
  • valamint nyílt napjaink is – melyek közül az elsőt június 8-án tartottuk meg –, ahol személyesen segítünk a kkv-knak közelebb kerülni az ipari digitalizációhoz az új ipari trendek világában való tájékozódás és az ebből történő profitálás elősegítése által.

Magyarország egyik vezető hi-tech vállalataként úgy véljük, sokrétű szakmai tapasztalatunkat kötelességünk közös célunk, azaz a gazdasági növekedés szolgálatába állítani. Szeretnénk, ha az ipari digitalizációhoz szükséges tudásanyagot minél többen elsajátítanák, hogy abból aztán az egész ország profitálhasson hosszú távon.