Szenzorok által biztosított intelligencia

8 hónappal ezelőtt Egyéb

Biztosak vagyunk abban, hogy mindannyian találkoztak már különböző érzékelőkkel valamilyen berendezésben. Az érzékelők – vagy más néven szenzorok – olyan eszközök, berendezések, amelyek egy mérendő tulajdonságtól függő „jelet” szolgáltatnak. Bármilyen hihetetlen és ritkán használt dolog, de szenzorokat tudunk definiálni a Solid Edge-ben is.

Alkatrészek és összeállítások készítése során gyakran szemmel kell tartani a kritikus tervezési változókat alakelemek és alkatrészek között. Például amikor egy burkolatot készítünk forgó alkatrészek köré, folyamatosan figyelnünk kell, hogy a konstrukció működőképes maradjon, ne történjen törés vagy rosszabb esetben baleset.

A Modell és Szereléskörnyezetben alapértelmezetten a bal oldalon található EdgeBar-ban bújnak a Szenzorok. Segítségükkel az alkatrészek és szerelések tervezési paramétereit határozhatjuk meg és ami nagyon fontos, nyomon is követhetjük őket!

A panelen öt típusú szenzorral könnyíthetjük meg a munkánkat:

  • Minimális távolság szenzor
  • Általános változó szenzor
  • Lemezalkatrész szenzorok
  • Felület szenzor
  • Egyéni szenzorok

Ahogy az utolsó pontban láthatjuk, Egyéni szenzorokat is definiálhatunk. Innentől kezdve a lehetőségek tárházának csak szorgalmunk és tudásunk szabhat határt.

Röviden áttekintjük a különböző lehetőségeket.

Minimális távolság szenzor:

A minimális távolság szenzort két elem közötti minimális távolság követésére használhatjuk. Például egy szerelésben két alkatrész egy-egy felülete közötti távolságát figyeltethetjük.

A definiálás egy Minimális távolság méréssel kezdődik.

clip_image004

A képen látható elemek között végezhetjük el a mérést. Miután a szalagoson található Bezár gombra kattintunk, megjelenik végre a szenzor definiálásához tartozó panel. A panelen remek lehetőségeket találunk.

Az Értesítés megjelenítésnél két módot választhatunk, az első a Vízszintes tartomány esetében, a második egy egyszerű Igaz/Hamis. Értelemszerűen az utóbbi esetben csak Küszöbértéket adhatunk meg, figyelési tartományt nem, illetve Logikai műveletet választhatunk.

Logikai műveletek:

clip_image006

A Definiált szenzorokat és az általuk figyelt értékeket nyomon követhetjük az EdgeBar Szenzorok részénél.

clip_image007

A Változó érték szenzor definiálása annyiba különbözik, hogy a Minimális távolság mérés parancs helyett egyből a Változó tábla indul, ahol kedvünkre válogathatunk a paraméterek között.

A módosítások során ha a változó (szenzor) értéke átlépi az előre meghatározott küszöbértéket, akkor a szenzor jelzi nekünk, hogy probléma van a változó által felvett értékkel.

Ismét előkerült egy Solid Edge Asszisztens, aki “helyettünk végzi el a munkát”.

clip_image009

Nekünk nem kell odafigyelnünk a fontos változóink értékeire, hanem célszerű azokra szenzorokat felvenni.

A cikk közepén említettük, hogy lehetőségeink korlátlanok, hiszen létrehozhatunk és használhatunk egyéni szenzorokat is.

Egyéni szenzorok:

Egyéni szenzorral figyelemmel kísérhetjük bármely felhasználói program numerikus számított eredményét.

ProTipp:

Készíthetünk olyan programot, amely a különböző lemezalkatrész alakelemek alapján a gyártási költséget számítja. A gyártási költség az alakelemek számának és jellegének változásával módosul.

Aki szeretne kicsit elmerülni az egyéni szenzorok világában, annak is biztosítottak olvasnivalót a Solid Edge fejlesztői. Ezt a dokumentumot a Solid Edge\Custom\CustomSensor mappában találhatjuk readme.doc néven.

„Aki keres, az talál.” Tegyük a szívünkre a kezünket, hányszor ellenőriztük egy tervezés során, hogy nekiütközik-e az egyik alkatrész a másiknak a mozgás közben vagy sem? Illetve hányszor futtatunk különböző Ütközés vizsgálatokat? Ahelyett, hogy elhelyeztünk volna egy szenzort, ami figyelmezett minket, ha probléma van.

A Solid Edge-ben készült modelleket számtalan módon láthatjuk el olyan „intelligenciával”, amivel hatalmas előnyre tehetünk szert már a tervezési fázisban.